söndag 26 januari 2014

Pyser in lite luft i detta informationsvacum

Ibland tycker man sig märka ett informationsvacum bland invånarna.
Informationsvacum resulterar nästan alltid i rykten.
Dels på sociala medier, dels på stan.
Rykten kan bland annat handla om att vi betalar 35 kronor i sekunden i ränta, vilket är en överdrift med ungefär 34 kronor. Rykten kan också handla om att vi inte upphandlar som vi ska. Vilket vi gör, mig veterligen.
Ett effektivt sätt att motverka rykten är att öka på informationen. Både kommunchefen och jag har bloggar vi skriver varje vecka där vi försöker informera. Lägg därtill en hemsida som uppdateras ofta. Vi har också ett digitalt nyhetsbrev till det lokala näringslivet, vilket vi kanske ska ge ut lite oftare.
Kommunens räntor på  kom det att handla om förra söndagen. Jag ska komplettera lite. Enligt årsredovisningen 2012 ligger de långfristiga lånen på 699 Mnkr och de kortfristiga på 184,5. Mer lån togs upp 2013 och ytterligare lån – samt amorteringar – planeras ända till 2018 då vi ligger i slutspurten på fibersatsningen.

Vad har vi då för tillgångar som vi gemensamt äger?
Aktierna i Vimmerby Energi & Miljö, som ägs av kommunens moderbolag Vimmerby Kommuns Förvaltnings AB, är bokförda till 129,8 Mnkr.
Vad tror ni värdet kan vara på VEMAB, exklusive kraftvärmeverket? 2013 tror jag man redovisade en vinst på 11 Mnkr. Hela Vimmerby Energis elnät samt fjärrvärmenät tror jag skulle betinga ett avsevärt värde.
Nya Kraftvärmeverket kostar drygt 400 Mnkr och har ett bokfört försäljningsvärde på 216,6 Mnkr. Så småningom, i full drift och med den kundstock man har, kommer också den investeringen att ge en rejäl avkastning till kommunkoncernen. Bland annat ska 25 procent av Vimmerbys elbehov produceras där.
Vimarhems bostadsbestånd är intressant. Vi har inget marknadsvärde där, utan endast ett bokfört värde på 343,5 Mnkr (2012).
Frågan är då – vad bjuder marknaden för hela gamla Vimarhem, byggdes på 1950-talet.? Hela Norrgården, Sörgården och Bullerbyn (byggdes på 70-talet) plus en rad andra fastigheter? Jag tror vi har ett marknadsvärde överstigande det bokförda värdet.
Det är intressant att man på 1950-talet, när gamla Vimarhem, Stjärnhusen och Capella byggdes att man tyckte det var ett riktigt ”stolleprov”. Vem skulle ha råd att bo i dessa nya, dyra lägenheter? Och en del flyttade till och med därifrån och byggde på 1950-60-talet egna villor i kvarteret mellan Folkhögskolan och gamla Vimarhem och för all del också upp mot vattentornet. Hur kunde man ha råd att köpa en villa för 55.000-65.000 kronor?  Vanvettigt!
Samma på 1970-talet, vanvettigt att bygga Norrgården, Sörgården och Bullerbyn.
Idag är det villaägarnas stor sparkapital - och Vimarhems flerfamiljshus likaså.
I alla tider måste man investera, annars utvecklas inte samhället. Investeringsunderskottet i Vimmerby har tagits ifatt denna mandatperiod, Vimarhem har varit bra på att bygga flerfamiljshus kontinuerligt, och villatomter har funnits och bebyggts  –  däremot äldreboende, trygghetsboende, industrimark etc.  har legat efter. Det tar vi ifatt nu.
Kommunen har ett eget fastighetsbestånd, egen industrimark  och egen skogsmark  som har ett bokfört värde på 570 Mnkr.
Kommunens reningsverk är bara bokfört till 42 Mnkr men det vet vi kostar 300-400 Mnkr att ersöätta med ett nytt.
Den fiber som redan är dragen är värd 7,6 Mnkr, Här ska ytterligare investeras och enligt kalkylerna och prognoserna ska vi börja få avkastning  om 17-18 år. I marken ligger kanalisation för fiber värderad enligt nyanläggning till kanske 15-20 Mnkr.

Sammantaget har vi Vimmerbybor stora  tillgång ar som avkastar till oss. Bara bokförda värden är omkring 1,2  miljarder enligt 2012 års sammanställning (2013 inte klar ännu).
Vi diskuterar gärna lån och tillgångar i kommunen. Likt alla generationer förfasas vi när vi ska betala – 10-20 år senare säger vi, vilken tur att vi gjorde det, hur hade det sett ut annars?
En diskussion som jag tycker har högre prioritet är; vad har vi investerat i? Är det operahus, arenor, lyx och flärd? Eller nyttigheter som ingår i kommunens kärnleveranser?
Har vi lånat i tider med dyr ränta, byggt i högkonjunktur till dyra anbud? Nej, tvärtom.
Har vi lånat pengar till drift? Eller har vi en effektiv välbudgeterad drift som ger överskott till att amortera våra nödvändiga lån med? Nej, vi har denna mandatperiod skapat överskott med, inkl 2013, i runda slängar 90 Mnkr. Vi lånar inte till driften, vi lånar till kapitalinvestering i gymnasium, förskola, äldreboende, industrimark, fiber till landsbygden och tätorterna.

Jag hoppas att detta resonemang kan pysa in luft i det informationsvacum som kanske rått i denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar