söndag 19 januari 2014

Nej Vimmerby Tidning, kommunen betalar inte 35 kronor i ränta per sekund. Det är 75 öre...

Det är mycket att kommentera i Vimmerby Tidning nu, och allt är kanske inte värt en kommentar.
Men några saker är intressanta; kommunens ränta och bristerna i ITSam.
Ledarskribenten Alf Wesik beskriver räntekostnaden för kommunens skuld till 35 kronor i sekunden.
Magnus Gustafsson, moderat ordförande i Barn och Utbildningsnämnden, som för tillfället tagit time-out eftersom han sökt en tjänst inom förvaltningen, har skickat följande till Alf Wesik:
”Bästa redaktör,
Du ville gärna bli rättad av någon som är bättre på matte. Jag vet inte om jag är bättre på matematik än dig, men när jag är osäker på fakta försöker jag gå till källan.
Enligt Riksgälden så är statsskulden per 131230 cirka 1277 miljarder. Sedan 2004 har statsskulden bara varit mer än 1300 mdr ett år och det var 2005, och den prognostiseras nå ungefär samma nominella nivå 2014 som 2005, men då med beaktande av att statsskuldens andel av BNP är betydligt lägre. Den har minskat från knappt 80% 1995 efter finanskrisen på 1990-talet via 47% 2005  till cirka 35% prognos för 2013.
Räntebetalningarna för 2013 framgår av pressmeddelande 140110 och dessa uppgår till 16 432 miljoner vilket för 2013 blir cirka 521 kr / sekund vilket är betydligt mindre än 35 000 kr som du tvivlar på men ändå anger är ungefär rätt.
Återstår då uppgifterna om ränteutgifterna för Vimmerby kommun. Du anger 35 kr, med samma reservationer som tidigare antar jag. Utan att lägga samma tid som på statsskulden är min grova överslagsberäkning att ränteutgifterna är mellan 75 öre och 1 kr / sekund.
Detta förringar inte skuldens storlek men det är en annan historia.”
Så långt Magnus Gustafssons brev till tidningen.

Vimmerby Tidning har ett stort publicistiskt ansvar. Det är ofta så, att det som står i tidningen tar folk för en sanning. Under lång tid.
Om en 75-öring förvandlas till 35 kronor av ledarskribenten så tror folk på det.  Tyvärr, tyvärr och hiskeligen tyvärr (för att använda Alf Wesiks dramaturgiska skrivteknik.)
Alf Wesiks "triumf i rockärmen vid middagar"  innebär att Vimmerby kommun har en räntekostnad på över en miljard! Kanske inte riktigt en uppgift att hänga upp en halvsida stor ledare på, kan man tycka. Kanske snarare så att man ska ta sig en funderare på om den är rätt. Men säkert väcker den munterhet och förundran vid ett middagsbord över hur illa vi sköter oss i kommunen.
Det får vi väl, tjänstemän och politiker, bjuda på med förhoppningen att kritiska läsare ändå finns i Vimmerby kommun.
Jag ska inte gå in och bemöta alla insinuationer, populistiska svängningar och orimliga jämförelser med SMS-lån och annat.  Vilka lån skulle kommunen inte ha tagit?
Före investeringen i gymnasieskolan, som hittills visat sig vara rätt, var kommunen underinvesterad.
1. Äldreboendet Eken var utdömt.
2. Industrimark saknades.
3. Förskolor saknades, baracker hyrdes.
4. Skolor och idrottshall med stort eftersatt underhåll

Dessutom lån som till en del faller på skattsedeln:
5. Folk på landsbygden saknade fiber, de kunde inte betala sina räkningar över nätet.

Dessutom lån som inte faller på skattsedeln:
6. Vimarhem tog lån för att bygga nya bostäder då det fanns bostadskö.
7. Vimmerby Energi beslöt att investera i ett kraftverk för att skapa billigare värme och el till kommuninvånarna.

Uteblivna investeringar hade inte fört kommunen framåt. Att dela upp Krönsmon i två etapper hade blivit avsevärt dyrare, dessutom är en av intressenterna vi har intresserad av en tomt närmast skogen, d.v.s. på etapp 2. Att göra färdigt när maskiner och allt var etablerat, när man kunde byta massor över området och Östra Ceos, är jag säker på var helt rätt.
Timingen i kommunens investeringar kan inte vara bättre, med början i en lågkonjunktur och färdigställande när konjunkturen är på väg upp. Dessutom historiskt låga räntor.

Jag vill också lyfta tidningens artiklar om IT-Sam, inräknat den senaste i fredags om den obefintliga upphandlingen. Jag har varit drivande att tillsätta nye t.f .VD Susanne Korduner på IT-Sam.
Vid hennes första sammanträde med direktionen (december) berättade hon att bolaget saknade upphandlingskompetens och att det skulle åtgärdas genom utbildning av en medarbetare. Hon såg direkt brister och började direkt städa. Hon berättade själv om det i VT i lördags.
Därmed inte sagt att upphandlingen hittills skett rätt eller regelvidrigt, det framgick inte av VT:s artikel. Det som framgick var att det inte fanns någon dokumentation, som man vid tillfället kunde hitta. (I sig anmärkningsvärt...). Dock tror jag inte kommunalförbundet förlorat några pengar, förre VD:n var mycket skicklig i sina förhandlingar och enligt medarbetare på ITSam fördes diskussioner med flera leverantörer innan man bestämde sig.
Inte desto mindre ska det ske enligt regelverket. Anmärkningsvärt att det inte gjorts.

Betr. policys har ITSam ett tidigare beslut, vad som sagts till mig i varje fall,  att Vimmerby kommuns policys ska användas. Om sedan ledande tjänstemän inte gör det är det tragiskt. Men det är inte politikens uppgift att göra tjänstemännens jobb. 4-5 timmars styrelsemöten 5-6 tillfällen om året innebär en stor tillit till att tjänstemännen kan och gör sitt jobb, bland annat enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Nu är ledningen utbytt och städning pågår (ända sedan oktober faktiskt) och det lär säkert komma upp mer damm innan städningen avslutats i ITSam.
Jag vill dock framhålla att från Vimmerbys sida har vi engagerat oss hårt i att få allt rätt i bolaget. Jag kan inte se att vi, politiker eller tjänstemän från Vimmerby kommun, bidragit till motsatsen. 
Sedan har värdkommunen Kinda ett mycket stort ansvar och vi är alla ingående kommuner beredda att arbeta hårt för att vår samverkan ska innebära både högre kompetens och billigare drift.
Jag tror att ITSam ska komma ut ur dammolnet starkare, när allt rensats ur garderoben.
Personalgruppen är också intakt. Och även fibergruppen för Vimmerby är tillsatt nu, efter förre VD:n, och nu ska vi arbeta ifatt avbrottet.

Några stora GRATTIS!
- Vimmerbys nya fina blomsteraffär Fiore. Var där i fredags och lyckönskade.
- Vimmerbys nya attraktion, Motorcrossmuseet. Starkt satsat av Magnus Frodig.
- Elevrådet på gymnasieskolan - i fredags hölls första mötet inför ett Ungdomsparlament.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar