måndag 7 oktober 2013

Några aktuella frågor i veckan...

Hemman igen  från en semestervecka får ni här en dags försenad söndagsblogg.
Och den ska handla om några aktuella ämnen i lokaltidningen denna vecka.

Kenneth Björklund (s), vice ordförande i Vimarhem, bemötte min kritik över att Vimarhem tecknade avtal med Telia om fiber och på så sätt tog undan ett stort antal hyresgäster, av sina 1.300, från det kommunala fibernätet.
Genom det beslutet riskerade Vimarhem också att undergräva finansieringen av fiber på landsbygden, precis som privata fastighetsägare gör. Kommunens fibersatsning bygger på en Robin Hood-modell där anslutningar i tätorterna ätr med och betalar dyra stamnät på landsbygden.
Kommunen jobbar nu för fullt för att dra fram fiber in sina tomrör i tätorterna. Gullringen, Kennets hembygd,  kommer att stå först i tur.

Jag köper Kennets förklaring att Vimarhems hyresgäster var tvugna att ha fiber vid en viss tidpunkt, våren 2012. Men det Kenneth inte tar upp är varför avtalet som tecknades var på åtskilliga år, det pratas om tio års bindningstid.
Vimarhem hade tidigt fått veta att kommunen var på väg med fiber, den informationern gavs från min sida. Men självklart visste vi inte när det skulle ske.
I det läget hade det varit bra om Vimarhem tecknat ett kortare kontrakt med Telia, nu kommer man inte in i det kommunala fibernätet på många år. Och då är det ändå ett helägt kommunalt bolag.

Ett annat ämne som behandlades var kommunstyrelsens beslut att anta Tengbomgruppen som förslagställare av "Vackra Vimmerby". Jag tycker det var ett bra val.
Jag brinner särskilt för projektet eftersom jag är initiativtagare till detsamma -vi måste få vår vackra stad och våra vackra tätorter att bli ännu mer inbjudande, både för oss som bor här och tillresande.

Det Lars Johansson (v) oroar sig över i tidningen; att alla pengar ska satsas på ett bräde eller att vi tar in konsulter som ska göra jobbet, är helt i onödan.
Vi har själva från början angett att vi ska skapa Vackra Vimmerby med vårt eget gatu- och parkfolk - det Tengbomsgruppen ska göra är just gestaltningen, ritningen över hur det ska göras, så det blir sammanhållet.
Den halvtid trädgårdsmästare som parkavdelningen ska få i tillskott (om nu Kultur och Fritid tar upp det i sin verksamhetsbudget) är för att sköta om och utveckla det tengbomgruppen ritar på, bland annat.
Det här kommer att ta flera år.

Vi kanske gör en äppleallé utmed Storgatan ett år, året därpå kanske en central skridskobana, året därpå något annat.
På 10 års sikt hoppas vi att också staden och våra tätorter blivit en så stor attraktion i sig att alla trivs i den här miljön, och att vi lockar hit besökare året runt.
Vackra Vimmerby innehåller också soffor för promenerande att vila på, många papperskorgar att slänga skräp i och välvårdade fastigheter. Det är inte bara träd och blommor.

Jag hoppas nu att vi kan anslå de medel i investeringsbudgeten Tengbomsgruppen offerererar för att få gestalningsritningar, åtminstone de första.
Vi behöver komma igång redan nästa år då Astrid Lindgrens Näs öppnar grindarna till första kapitlet i sin trädgårdsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar