måndag 5 augusti 2013

Exempel på ett bra upplägg


Mahamud Tifu Ali, 25 år från Vimmerby, är en av alla de somalier som nu finns i vår kommun. Mahamud, eller Tifu som han allmänt kallas, drömmer om ett jobb på gjuteri.
Det berättade han för branschtidningen GJUTERIET, i vintras, när reportern Zoltan Tiroler gjorde ett helt uppslag om Tifu.
Projektet ”Ingjuta – arbetskraftsförsörjning till gjuteriindustrin”, har varit och är  fortfarande ett väldigt lyckat arbetsmarknadsprojekt.
”Ingjuta” syftar till att öka integrationen och sysselsättningen, samtidigt som gjuteriindustrin får sitt behov av arbetskraft tillgodosett.
Förutom studier i svenska, matematik, engelska och gjuteriteknik på gjuteriskolan, får man två dagars praktik i veckan på ett gjuteri.

Jag gillar sådana här upplägg. Upplägg där teoretiska ”kärnämnen” inte är huvudsaken, utan praktiken. Uppläggen där tiden på företaget innebär steg mot ett yrke, mot en anställning.
Tifu hade en liten affär i Somalias huvudstad Mogadishu, berättar tidningen, där han sålde mat, tobak, skor och parfym. Han har aldrig gått i skola men lärde sig läsa och skriva av ett äldre syskon.
Sådan är oftast bilden av våra somaliskia invandrare i Vimmerby. Många har ett muntligt språk, men ingen skriftligt.
Tifu var Vimmerbys första somalie. Som så många andra smugglades han hit sedan föräldrar och släkt samlat ihop pengar.

-          Jag har aldrig blivit illa bemött, säger Tifu som hade det svårt ändå när han inte kunde språket. Projektet Ingjuta har givit honom hopp, och han drömmer om ett jobb på ett gjuteri. Praktiken har skett på Ljunghälls i Södra Vi.

-          Jag blir alltid bra bemött, arbetskamrater ställer alltid upp om det är något. Det är så bra att vara på ett jobb, man lär sig nya svenska ord varje dag.
Ingjuta-projektet varar i 33 veckor för kursdeltagaren och den gångna perioden har 16 deltagare varit med.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar