söndag 18 augusti 2013

Byggjobben många i Vimmerby


Det är mycket på spåret i Vimmerby kommun nu!
Kommunens största bygge genom tiderna, nya Kraftvärmeverket på Tallholmen för kanske 400 Mnkr, är på gång och en uppgift säger att det som mest kommer att vara 160 personer som en och samma dag jobbar på bygget. Enormt!

Nu är inte alla från kommunen ;-)…men många är det. Det är väl kännt att byggnation drar igång en kedja av jobb, väldigt många på orten där bygget genomförs. Hantverkare och små entreprenörer inom sektorn kommer att ha fullt upp 18 månader framåt.
Ett annat bygge som hjälper till är ännu ett kommunalt bygge, äldreboendet i kv Senioren. Som mest kommer det att sysselsätta, sägs det, 70 personer en och samma dag.
En annan typ av bygge än kraftvärmeverket och här behövs det ju också möbler, gardiner och en hel del bohag så det bygget bidrar säkert också till handeln.
Byggena tillsammans med markberedning på industriområden har lett till många arbetstimmar inom entreprenadsektorn.
Hur ser det ut framåt?

Ja, får jag gissa tror jag Astrid Lindgrens Värld ligger lågt kommande vinter. Jag har i varje fall inte hört något om en förestående nybyggnation 2014. Styrelsen lär vara upptagen med att hitta en ny VD efter Mikael Ahlerup som ska på nya uppdrag. Och man har ju också genomfört tre stora byggnationer för totalt nära 200 Mnkr i kommunen. Det är en fantastisk vitamininjektion med privata medel i vår kommun.
Vimarhem vet vi planerar en byggnation i kv Pistolsmeden, som nu är stoppad i avvaktan på politiska beslut om trygghetsboende. Men nån form av bygge kommer också där.
Vi vet också att Vimarhem behöver ersätta gruppboendet på Näs på sikt. Den frågan ska behandlas kommande kommunstyrelse och sannolikt uppdrag kommunstyrelsen till Vimarhem att uppföra ett nytt gruppboende som ska ersätta Näs.

Näs bygger också Astrid Lindgrens Trädgårdar, där 10 Mnkr kommer att investeras i en första etapp. Det är ett bygge jag tror blir uppmärksammat nationellt.
En rad privata aktörer, företag,  har kontaktat mig under sommaren med friska planer. Jag tror att vintern och våren kommer att innehålla åtminstone beslut om nya privata byggnationer.
En som redan är igång är Magnus Frodig som dels byggt sin dröm, ett museum/ en utställning om världens motorcrosscyklar och dess förare. Kommer att bli ett intressant nytt besöksmål i kommunen.
Magnus bolag köpte också Odal-ladan där en nybyggnation och ännu en satsning ska ske.
Vimmerby IF ska få en byggnad vid Ceosvallens Arena och där kommer också en rondell att byggas med början i mars 2014.

Destinationspengarna kommer också att innebära att privata investeringar görs inom besöksnäringen.
En del projekt är under diskussion både på Krönsmons och Östra Ceos industriområde.
Fiberutbyggnaden åren framöver kommer att skapa en del jobb, framförallt grävjobb.
Vi vet ju också att det går bra för vår livsmedelsindustri nu; Åbro, Arla, frödinge och Håkans Glada Utegrisar.
Men även Ljunghälls går bra, liksom STC. Inga direkta orosmoment har dykt upp i kommunens småföretagarflora.

Jag har ens känsla av att vi passerat bottenläget och är på väg upp. Jag hoppas i så fall att det ska innebära att vi kan klara vår ekonomi med överskott, så vi snabbt kan amortera de lån vi nu drar på oss i de nödvändiga byggen som pågår

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar