söndag 28 juli 2013

Politikens kostnad i Vimmerby


Politiken är för dyr i Vimmerby i jämförelse med Västervik beskrev Vimmerby Tidning i lördags.
Man refererade till SCB:s siffror där man räknat ut kommunens kostnad för det politiska arbetet per invånare. Vimmerbys kostnad blev då avsevärt dyrare än Västerviks.
Tyvärr lyckades tidningen inte förklara sambanden mellan invånareantal och politisk kostnad per invånare, så läsarna kan säkert tro att Vimmerby kommun arvoderar högre.
Så är givetvis inte fallet.

Nej, det är så här att Vimmerby har exempelvis 49 ledamöter i fullmäktige på 15.400  invånare. Västervik har bara ett tiotal fler ledamöter – på 35.000 invånare. Klart att de blir billigare per invånare.
35.000 invånare delar på kostnaden för en kommunstyrelse på kanske 11 personer. I Vimmerby delar 15.400 invånare på en kommunstyrelse på nio personer.

 
Frågan är om vi nått det minsta antal politiker vi kan ha för att slå vakt om demokratin?
Detta ska RDB, kommunfullmäktiges Revisions- och Demokratiberedning, diskutera under hösten och lägga fram förslag till nästa val. Jag kan tippa att man kanske går ned till 41 ledamöter i fullmäktige, skulle man gå lägre försvinner småpartiernas representation helt vilket kommer att väcka protester. Som små partier räknar jag då SD, KD, FP, MP, V som alla har mellan ett och tre mandat.
Genom valsamverkan med respektive block kan man dock nå representation.
I kommunstyrelsen idag har KD egentligen ingen plats alls av nio ledamöter, men man sitter på  en moderat plats som tillskapats till KD i allianssamarbetet. En sådan valsamverkan kommer säkert att ske även fortsättningsvis.

Om nämnderna skulle få färre antal politiker, exempelvis dagens 9-nämnder blir 7-nämnder, 7-nämnder blir 5-nämnder och dagens 5-nämnder blir 3-nämnder kan alla räkna ut att partierna bör ha rätt stort väljarstöd för att ta ordinarie platser.
Så det är inte alls säkert att det ens är möjligt för en till invånarantalet liten kommun, att komma ned i samma summa politiska kostnad som en dubbelt så stor kommun. Jämför man Västerviks kommun med en ännu större tror jag man förlorar den matchen.

Kan man då arvodera mindre?
Tror knappast det.
Politiker har egentligen bara halva sin lön – resterande tid gör man ideellt. Politik tar mängder av tid så det fordrar att man är beredd att jobba ideellt.
En ledamot i fullmäktige har 100 kronor för ett kvällsmöte på ibland upp till fem timmar. Hur mycket mindre kan arvodet bli?
Vimmerby har dock infört ett oppositionsråd på halvtid. Då kan man inte vara en för liten kommun för att arvodera ett oppositionsråd. Också en vice ordförande (alliansen) har fast arvode.
Därefter är det nämndordförandena som arvoderas fast. Mest får socialnämndens ordförande, därefter barn- och utbildningsnämndens.
Jag kan inte se att någon enda arvoderat politiker har för mycket i relation till den tid dom lägger ned. Tvärtom r timpenningen mycket dålig.

Hur ska vi då få ned kostnaderna?
Några saker RDB tittar på: färre ledamöter, sammanslagning av nämnder (redan gjort med social+omsorg, teknik och service med KS och kultur och fritid), samarbeten med andra kommuner i kommun förbund eller nämnder.
I god tid innan valet kommer RDB:s förslag att hanteras av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar