söndag 6 januari 2013

Socialstyrelsens enkät: Vimmerbys äldre tycker om den kommunala maten

"Vimmerbys äldre missnöjda med den kommunala maten"!
Den rubriksättningen och den vinklingen av artikeln fick jag till mig i Vimmerby Tidning i mellandagarna och givetvis satte jag skinkan i vrångstrupen.
Är det så illa ställt...?
Vad är det för mat som gått ut som alla "Vimmerbys äldre" är så missnöjda med? Kålpuddingen? Raggmunkarna? Köttfärslimpan? Eller de annars så goda köttbullarna som lagas till från grunden där uppe i centralköket...?

Nej, kommunen hade inte fått någon skrivelsen från "Vimmerbys äldre" utan artikeln refererade till en undersökning. Det är en omfattande rikstäckande enkätundersökning. En del av den har riktat sig till de som bor i kommunernas särskilda boenden, också de som finns i Vimmerby kommun. Bakom undersökningen står socialstyrelsen. (Den ligger på deras hemsida så du kan själv studera den där.)

Vimmerby Tidning hade dock fokuserat på maten och därför sökte jag samma information som tidningen.
Så här säger undersökningen:
59 har svarat.
6,8 % har svarat "mycket dåligt". Det motsvarar 3-4 personer av alla de 59 som svarat.
På detta bygger tidningen sin artikel och sin rubrik.
66,1 % har svarat ganska bra eller mycket bra. Det motsvarar nästan 39 personer.
8,5 % har svarat "Ganska dåligt" (= 5 personer)  och 13,6 % "varken bra eller dåligt".

Mer om maten i undersökningen:
"Upplever du att måltiden på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen?"
0% svarar  "aldrig".
55,3 procent svarar "oftast" eller "alltid".
Men det är 18,6 %, ca 10 personer, som tycker att det är trevligt bara "ibland".

Som medborgare kan jag tycka att detta är väl ganska normalt; 3-4 av 59 tycker att maten "smakar mycket dåligt",  10 personer av 59 tycker att ibland är matstunden trevlig, ibland inte.
Även om givetvis ambitionen hos medarbetarna i centralköket, precis som hos kommunens restauranger, är att maten alltid ska smaka bra. (Även om det är en högst subjektiv upplevelse som vi alla vet. Och vi vet inte vilken smaknivå de som är starkt missnöjda kräver av sin dagliga lunch.)

Jag personligen har inga bekymmer med Vimmerby Tidnings vinklingar. Det är naturligt och mycket vanligt att rubriker och artiklar vinklas utifrån reporterns uppfattning av sakinnehållet. Det man som politiker kan ha bekymmer över är om informationen i artikeln inte är tillräckligt bred och djup, så att läsaren kan sätta rubriken i sitt sammanhang.
I höstas stod det i en rubrik att "Vimmerby rasar" i befolkningsstatistiken. Tror det var 11 personer vi tappat under en del av året. Det kunde läsaren själv läsa ut av statistiken i artikeln och då får ju läsaren själv skapa sig en uppfattning om vid vilken nivå tidningens rubriksättare använder ordet "rasar".

En bra lokaltidning ska vara kritisk. Och ska gärna vinkla rubriker för att göra dem mer intresseväckande, dock måste man då ha fullständiga texter så läsaren själv kan bilda sig en uppfattning om relevansen i en rubrik.
Och att skriva direkt fel är inte att vinka. Det är inte rätt sammanfattat av undersökningen att skriva: Vimmerbys äldre missnöjda med maten. Det är ingen vinkling, det är en direkt felaktighet. Och det undrar man givetvis hur den kan hamna i en rubrik?
"Vimmerbys äldre" är i detta fall 3-4 personer. Av 59. Alltså fel sammanfattat.

I just fallet med maten har jag själv en bekant i 80-årsåldern som hade funderat på att ta mat ifrån hemtjänsten istället för att köpa färdigmat i butiken (hon har svårt att själv laga mat). Men hon sa i mellandagarna: "Nej, i tidningen stod det ju att maten smakade illa, så den vill jag inte ha!"
Varpå hon fortsätter köpa färdiglagad, processad mat som rent näringsmässigt antagligen är sämre än den som medarbetarna i centralköket lagar till.
Jag hoppas dock kunna vända henne med denna text.

En dylik artikel skapar också missmod hos centralkökets matlagare, alla medarbetare där som försöker laga maten efter konstens alla regler och som nära 70 procent tycker är ganska bra eller mycket bra.
En så felaktigt vinklad artikel blir ett hårt slag mot dessa medarbetare och jag vill passa på att säga att de gör ett mycket strongt arbete i den motvind som blåser ibland.
Jag rekommenderar verkligen alla att läsa socialstyrelsens undersökning, Vimmerby kommun har bra resultat på många av frågorna.

Nu ska ingen tro att Kostorganisationen i kommunen sitter med armarna i kors.
Jag vet att man antar utmaningarna och genom ständiga förbättringar försöker öka kvalitén i maten så att 99,9 procent kommer att tycka om den. Om det nu är möjligt.
Inte ens en proffsjury kan ju ena sig om toppoängen till "Årets Mästerkock" på TV, så det är en grannlaga uppgift man har.
Jag vet att ambitionen är hög. Man ska nu ha ett utbyte med andra kök, med andra kockar, som ett led i den fortbildning kommunen vill ge medarbetarna.
Vi ska hela tiden förbättra oss.
Politikerna ska nu börja ta beslut om att skapa tillagningskök igen. Minska stressen och överbelastningen på centralköket. Hur ska våra skolmatasaler arrangeras? Hur ska maten presenteras? Vilka rätter står högst på önskelistan hos skolbarn, hos gamla?

Kostenhetens alla medarbetare är på tå nu för att höja hela matupplevelsen.
Ni ska veta alla ni som jobbar med detta att ni har väldigt många som håller tummarna för att ni ska lyckas och som tycker ni gör ett väldigt bra jobb!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar