måndag 9 juli 2012

En händelserik vecka...

Senaste siffrorna på arbetslösheten i länet visar att Vimmerby ligger lägre än flera av våra grannkommuner. Självklart har vi nytta av alla sommarjobb så i höst kan det se helt annorlunda ut.
Men känslan av att det går bra för vårt lokala näringsliv bröts nu något i förra veckan med beskedet från Storebro.
Jag ser i media att gamle ägaren Roy Ivarsson tror att det kommer att lösa sig och det gör jag också. Storebro, tillsammans med Ryds, är de verksamheter i koncernen som jag tror har bäst förutsättningar att hitta en ny ägare, även om nu just intressenter från Finland inte vill titta på Storebrofabriken.

Var i våras ute på företagsbesök i Storebro och träffade då platschefen Johan Olefors. Visst fanns det problem och marknaden påverkade Storebro negativt - men i grunden gör man bra produkter, bland annat volymbåtar, och och en egen bra nisch som kan utvecklas.
I bland går det bättre att utveckla ett sådant företag i mindre sammanhang än i en stor koncern.
Utan att ha på fötter, utan bara lutar mig mot en känsla, så tror jag att Storebro går in i en ny ägarkonstellation. Hur många av jobben som kan räddas är svårt att säga men fortsätter man med samma produktion, kommer säkert alla jobben att behövas. Företag som närmar sig konkurs brukar redan ha bantat ned sig innan konkursen inträffar.

Sommartorget har hamnat i heltluften igen, tyvärr får jag säga.
Men om vi boser från avtalsbråket med fiskhandlaren så fungerar sommartorget, dvs den nedre halvan, mycket bra.
Folk rör sig i centrum kvällstid och det är just liv och rörelse vi vill åstadkomma. Till nytta för alla som vill ha ett levande torg kvällstid.
Jag är glad över att Vimmerbyborna och turisterna tar sig tid att umgås kvällstid. Restaurangen på torget har etablerat sig bra och hela nedre delen kom snabbt in i önskad funktion.

Om vi ska få fart  på handestorget, den övre halvan, återstår att se. Genom bodarna och handelsstånden har vi fått en enhetlig och fungerande design.
Nu ska de bara fyllas med handelsmän och det kan ta sin tid. Bodarna kan användas till allt från loppis, lotteriförsäljning och hantverk till grönsaker, frukt och matförsäljning.
Dock som bekant, inte till restaurangverksamhet.
Jag tror att handelstorget kan få draghjälp att utvecklas om affärerna i centrum börjar ha öppet kvällstid under sommaren.
Då dras det kunder till torget och då kan det locka fler att öppna upp för kommers på handelstorget.
För att hyra plats på torget kan man vända sig till gatukontoret på kommunen.

Varför ser då sommartorget ut som det gör i år? Skissen på Sommartorget togs fram av miljö- och byggnadskontoret och politikerna i kommunstyrelsen var eniga.
Moderaterna ville ha en foodcourt men förslaget fick inte majoritet. Dagens sommartorg blev kompromissen som alla anslöt sig till, också vi moderater.

Och jag tycker det blev bra. Det är också flexibelt. Kan inte bodarna hyras ut så kan vi sätta dit fler marknadsstånd istället, om efterfrågan skulle visa sig vara på sådana.
Bodarna ger också en bra möjlighet till salutorg året om; de är gediget byggda och kan fungera även under hösten och till exempelvis julmarknad. Men de måste givetvis marknadsföras.
Jag tycker Bakfickans uteservering fick en bra anslutning till deras veranda. Möjligen har vi kanske en lekplats för mycket, och det kan vi fundera på till nästa sommar.
Vi ska också utvärdera hur trafikgenomsläppet förbi stadshotellet fungerade dagtid. Kanske det måste upp fler hinder, för att få ned trafiken till krypfart. Eftersom det är gångfartsområde så innebär det att trafiken ska ha just "gångfart", dvs samma fart som en gående har.
Det vi nu ska försöka ta tag i är uthyrningen av bodarna och den här veckan ska vi diskutera hur vi kan få fart på uthyrningen så också handelstorget blir välfrekventerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar