måndag 15 juni 2015

Om brister inom lokalpolitiken...


Den här veckobloggen (på grund av utlandsresa skriven idag måndag morgon istället för igår söndag) får helt enkelt bli en länk till journalisten Jakob Karlssons krönika i söndags.

http://vimmerby.blogg.se/2015/june/sondagskronika-11-kommer-vimmerby-ha-nagra-politiker-kvar.html
Den innehåller mycket vettigt och jag hoppas att den läses också av de inom media som har makt över redigering av insändare och moderering av facebookinlägg.

Jag ska bara lägga en kommentar som mer riktar sig till oss politiker själva:
När man säger " Ni lyssnar inte!" så menar man egentligen "Ni gör inte som vi säger!"
Om det är något den nuvarande politiska generationen gjort så är det att lyssna; lyssnarresor, besök, närvaro på Facebook, bloggar, debatt i tidningen, öppenhet mot media och andra påverkare, transparant förhållningssätt.

Att lyssna innebär inte att man per automatik gör som någon annan säger. Om 20 procent av valmanskåren skriver på en lista för en folkkomröstning är det ingen majoritet. En majoritet är över  50 procent. Det innebär att "ha stor respekt" att lyssna på alla argument, att mötas ansikte mot ansikte, att diskutera. Men det är respektlös mot den stora majoritet som utgör väljarbas att göra  något, och fatta beslut om något, som man inte står bakom. Majoriteten diskuterar sina beslut, argumenterar och fattar dem sedan kollektivt.

Att säga "Ni lyssnar inte" är inte rättvist mot något av majoritetspartierna idag. Säg istället "Ni gör inte som vi säger" för det är verkligheten, och det är liksom demokratikns spelregler att den majoritet som tillsammans vinner valet, tar oftast beslut efter sin egen övertygelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar